H Fresh Frooters μπορεί να σας προμηθεύσει με φρέσκα Raspberry (Σμέουρο ή Φραμπουάζ) χονδρική ή λιανική στην Ζάκυνθο στις καλύτερες τιμές! Επικοινωνήστε μαζί μας.

Το σμέουρο (ή νιάουρο), γνωστό και ως φραμπουάζ (γαλλ. framboise, αγγλ. red raspberry), με επιστημονική ονομασία Rubus ideaus (βάτος η ιδιαία), είναι πολυετές άγριο φυτό που παράγει μικρού μεγέθους κόκκινους καρπούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που μας παρέχει το USDA, το σμέουρο είναι πλούσιο σε κάλιο (151 mg), ασβέστιο (25 mg), μαγνήσιο (22 mg), βιταμίνη C (26,2 mg), βιταμίνη Α (33 I.U.).

Τα σμέουρα περιέχουν επίσης βιταμίνη Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και ψευδάργυρο. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτοχημικών (χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα, με φυσικό τρόπο) όπως οι ανθοκυανίνες, οι φαινόλες, οι τανίνες και οι λιγνάνες, ενώ η συγκέντρωσή τους σε ελλαγικό οξύ και πελαργονιδίνη είναι αρκετά αυξημένη. Είναι χαμηλά σε θερμίδες αφού 100g raspberries περιέχουν μόλις 52 θερμίδες.

Η περιεκτικότητά τους σε ασκορβικό οξύ, καροτενοειδή, βιταμίνη E και φαινολικές ενώσεις προσφέρει στα σμέουρα μια ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες και οι ελλαγιτανίνες είναι πολυφαινολικές ενώσεις και τα κύρια αντιοξειδωτικά φυτοχημικά που υπάρχουν στα σμέουρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές αναστέλλουν τα ένζυμα που προάγουν τη φλεγμονή και βοηθούν στη μείωση του πεπτικού έλκους και άλλων φλεγμονών του πεπτικού συστήματος.

Λόγω της δράσης τους στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, ως αντιοξειδωτικά, μειώνουν το οξειδωτικό στρες, προστατεύουν από φλεγμονές και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

English version

Fresh Frooters can supply you with fresh Raspberry (Smeuro or framboise) wholesale or retail in Zakynthos at the best prices! Contact us.

Raspberry (or niauro), also known as framboise (French: framboise, English: red raspberry), scientifically named Rubus ideaus (vato itself), is a perennial wild plant that produces small red fruits.

According to USDA data, raspberries are rich in potassium (151 mg), calcium (25 mg), magnesium (22 mg), vitamin C (26.2 mg), vitamin A (33 I.U.).

Raspberries also contain vitamin K, thiamine, riboflavin, vitamin B6, manganese, folic acid and zinc. They are an excellent source of phytochemicals (chemical compounds found in plant foods, in a natural way) such as anthocyanins, phenols, tannins and lignans, while their concentration in ellagic acid and pelargonidin is quite high. They are low in calories as 100g of raspberries contain only 52 calories.

Their content of ascorbic acid, carotenoids, vitamin E and phenolic compounds gives the raspberries a strong antioxidant effect. In particular, anthocyanins and ellagitanins are polyphenolic compounds and the main antioxidant phytochemicals present in raspberries. Studies have shown that these substances inhibit enzymes that promote inflammation and help reduce peptic ulcer and other inflammations of the digestive system.

Due to their action in neutralizing free radicals, as antioxidants, they reduce oxidative stress, protect against inflammation and reduce the risk of cancer.